Malog Alena u Vranju znaju kao prosjaka, a on je ušao u prodavnicu i sav džeparac stavio u kutiju za Vukana

Danijela je sa prijateljem Nenadom uspela da pronađe njegovu porodicu i poseti ga. Tada je shvatila zašto se Alen vezao za Vukana – ima bebicu u kući, sestricu staru tek pet meseci

U jednoj vranjskoj prodavnici stoji kutija za lečenje malog Vukana Stoiljkovića, bebe koja čeka da primi spasonosnu terapiju protiv spinalne mišićne atrofije. Svako odvoji koliko može – 10, 20, 50, 100 dinara… a potrebno je čak 2,5 miliona evra. Sve nade da će novac biti skupljen dok ima dobre volje probudila je jedna scena.

Mali Alen (11), prosjak iz Vranja, ušao je u prodavnicu i obratio se Danijeli:

“Teto, ja nisam došao ništa da kupim, ja sam došao da stavim novac za malog Vukašina” (Alen je razumeo da se dečak zove Vukašin, a ne Vukan)

– Ja kažem njemu: “A zašto to radiš, šta ćeš ti da jedeš?” On kaže: “Ništa, snaći ću se”. Onda sam ga ponudila, uzeo je samo jedan kroasan i otišao – ispričala nam je Danijela Pejić.

Ona ga je fotografisala i podelila na društvenim mrežama. Ni obrisi patnje i bola malog prosjaka, koji živi u nemaštini, nisu se mogli videti na toj slici, samo krupne oči pune saosećanja.

Danijela je sa prijateljem Nenadom uspela da pronađe njegovu porodicu i poseti ga. Tada je shvatila zašto se Alen vezao za Vukana – ima bebicu u kući, sestricu staru tek pet meseci. Gledajući nju sažalio se na Vukanovu sudbinu.

Ima i mlađeg brata, jednu sestricu od 6 godina i dve starije sestre – od 13 i 15 godina.

Bolest gleda i u svojoj kući – otac je srčani bolesnik, ni majka nije dobro, a jedna sestra ima astmu.

– Žive u katastrofalnim uslovima, u jednoj sobi “četri sa četri”. Imaju dva kreveta, jedan je pocepan, a drugi je takođe u haosu. Kuhinja je u raspadu, kuća ima i neki mali hodnik, to je sve otvoreno, vidi se neki početak radova, ali oni su stali ko zna kada, godinama ništa nije dirano – priča Danijela.

Skupili su dosta pomoći. Kaže, ona i njeni prijatelji sigurno ne mogu da im zamene kuću, ali mogu da pomognu oko hrane, odeće i obuće.Ona je sa prijateljem Nenadom pokrenula priču da se porodici pomogne, a ako neko želi da učini to novčano i to direktno na tekući račun porodice.

Alena je, kaže, kao i mnogi Vranjanci, viđala po kafićima u gradu, a posle gesta koji je učinio želela je da mu pomogne, iako ni on ni porodica pomoć nisu tražili. Ipak, najvažnije joj je bilo da ta pomoć ne bude zloupotrebljena, pa je zato odlučila da lično poseti porodicu i da račun na koji se uplate budu vršile bude upravo njihov, lični.

A cilj cele akcije nije samo pomoć Alenu, već da od njega nešto i naučimo.

– Drago mi je što je tako, da ljudi koji nemaju daju više od onih koji imaju. Mi za Vukana prikupljamo novac i nadamo se da ćemo koliko-toliko pomoći – ispričala nam je Danijela.

Mali Vukan iz Vranja, plavooki dečak, nestrpljivo čeka svoj lek. On je primio terapiju u Srbiji, ali njegovi roditelji se nadaju da će, pre nego što bude prekasno, moći da primi i najmoderniju, spasonosnu, terapiju koja košta 2,5 miliona evra. Nažalost, vreme ističe, a prikupljeno je tek 380.000 evra.

Kako pomoći Vukanu?

SMS sa sadržajem 1239 na broj 3030

Ukoliko želite da pomognete Vukanu, to možete učiniti i uplatom na račun.

Dinarski račun: 160-6000001381533-66

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *