AJMO VOZAČI DA VIDIMO KOLIKO ZNATE: Pitanje na koje padaju i najbolji instruktori

Da li znak stop ima “jaču zabranu” u odnosu na obrnuti trougao – pitanje je zbog kog mnogi padaju na teorijskom delu vozačkog ispita. Još je veći problem to što zbog te iste “nedoumice” na raskrsnici mnogi sa vozačkom dozvolom izazivaju teške nesreće sa poginulima i povređenima:.

Ovo pitanje na teorijskom delu vozačkog ispita izazvalo je polemiku i na društvenoj mreži “Tviter”. Jedan od tviteraša postavio je sliku raskrnice na kojoj iz tri pravca dolazi tri vozila od kojih jedno ima znak stop, a jedno “obrnuti trougao”. Od budućih vozača se očekuje da tačno odgovore vozač kojeg vozila ima pravo prvenstva i kojim redosledom.

– Ovo je najteže pitanje na vozačkom ispitu: Na ovom padaju i najbolji – napisao je jedan tviteraš.

Najbrži, bolje reći najbrzopletiji je bio korisnik “Tvitera” pod imenom “Dramadjo”, pošto je dao pogrešan odgovor.

– Pobogu, pa gledajte znake na raskrsnici! Plavom je “STOP” – on ide zadnji! Žutom je “ukrštanje sa putem sa pravom prvenstva” – mora da propusti crvenog! Crveni je u ulici sa pravom prvenstva – ide prvi. Tačka. – samouvereno je napisao.

Dilemu je razrešio Damir Okanović upozoravajućom porukom.

– Među vozačima postoji jedan potpuno neosnovan i veoma opasan stav o međusobnom odnosu znaka “stop” i “obrnuti trougao”. Ne postoji pravilo da “stop” ima “jaču zabranu” u odnosu na “obrnuti trougao” pa zato vozači što imaju “stop” prolaze poslednji. To je ozbiljna i opasna zabluda – podvukao je Okanović na Tviteru.

Dakle, tačan odgovor je sledeći: na priloženoj raskrsnici pravo prvenstva ima, najpre, crveni automobil, pa plavi koji ide pravo, a tek onda žuto vozilo koje skreće levo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *